Богатствата в Черно море могат да осигурят енергийната ни независимост

Учени от БАН смятат, че има голямо находище от газови хидрати, източник на метан
14 мар 2022 12:47, Петя Славова
64
Богатствата в Черно море могат да осигурят енергийната ни независимост
Снимка: БГНЕС

Учени от БАН потвърдиха, че страната ни може да си осигури енергийна независимост и дори да направят България водеща сила в добива на природен газ заради богатствата в Черно море.

Според учени от Института по океанология към БАН, в българската икономическа зона на Черно море има голямо находище от газови хидрати, които са източник на метан. Количествата от ценната суровина под морското дъно са напълно достатъчни, за да задоволят нуждите на България за стотици години напред.

Газовите хидрати са твърди кристали под морското дъно, които приличат на лед. Те са стабилни само при ниска температура и високо налягане. Ако се извадят на повърхността, твърдите хидрати бързо се топят и отделят метан.

"Това откритие е направено през 60-те години на миналия век. Открити са за пръв път някъде на 100 километра пред нашия бряг, вдигната е проба с газови хидрати и това, което са открили прилича на лед. В един обем газов хидрат се поддържат теоретично до 168 обема метан. Това е един огромен ресурс на метан в газови хидрати и те надхвърлят няколкократно запасите на енергия в нефт, газ, и въглища", обясни пред БНТ доц. Атанас Василев - Институт по океанология към БАН.

Находището от газови хидрати в икономическата ни зона в Черно море е с размери 65 на 20 километра. Добивът само от 1 кв. км може да осигури годишните нужди на страната ни от метан. Но промишленото усвояване на природния газ, е сложно и скъпо начинание.

"Имаше технологии, които са от конвенционалните за добив на природен газ, но те бяха 7 пъти по-скъпи отколкото добива на газ. Днес с повишаването на цените можем да кажем, че вече става изгодно", обясни доц Василев.

Учени от Института по океанология работят по проект "ГЕОХидрат", финансиран от Фонд "Научни изследвания". Получените геофизични данни доказват наличието на газови хидрати в Черно море. Те обаче трябва да бъдат проверени със сонда. Проучването ще струва около 30 милиона лева.

"Предимството на газовите хидрати в сравнение с нефта и газа, е че той се намира в Черно море средно до 300 метра под дъното, т.е не са необходими километрови сондажи, след това трябва да се направят хоризонтални сондажи, които като звезда да обхванат една площ и да се осъществи добивът", казва доц. Василев.

Добивът на газ от хидрати е напълно екологичен и не противоречи на "зелената сделка", твърди още ученият.

"Ще бъде най-чистото производство- за добива е необходимо единствено погребване на въглеродеен диоксид, което е надежно. При добива на шистов газ се използват около 650 химикала, много от които са токсични, а тук са само намаляване на въглероден диоксид, намаляване на налягането и стимулиране с по-топли води, друго не е необходимо", казва океанологът.

Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, казват специалистите. Затова е важно да бъде създадена Национална програма за изследване и разработване на газовите хидрати. В момента Китай и Япония разработват нови техологии и очакванията са промишленият добив на метан от хидрати да започне след няколко години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Да така е . Но кою ще се облагодетелства от това . Нали се говореше преди да ги дадем находищата на шеврон . Нещо от което ,не българия а пак американски компании да изкарват пари . И те да ни определят цените . До кога ще бъдем такива дупедавци . Влезне ли американска компания в българското черноморие . Сегашните 3лв за бенин ,само ще си мечтаем за тях. И тези ни находища ще бъдат изнесени за америка . Като и златото ни .
47
0
 
1
 
! Отговори
Тъп русофил 56 преди 2 години
Дай да я дадем на Лукойл да прави милиарди и да не плаща нито стотинка данъци в България. Дънди поне плащат нещо колкото и да е малко,а в община Челопеч е най-високата средна заплата в Бг,по-висока и от Сф *** ***.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и нека да позная. синът на байден ще е директор на фирмата която ще вади нефта. и ще сме независими от русия.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата чака някой да почне да произвежда ток от Черно море, да му вземе бизнеса
44
2
 
3
 
! Отговори
Опааа преди 2 години
Да не би Живко от Варна да работи в бан и е писал това? Ако не,то ние имаме найголУйрми учени бре,от световна,,, квартал световна,направо галактическа величина
43
2
 
8
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Кирчо ли го казва-!!! Горко ни!
42
1
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
В Турция вече добиват ток от сяроводорода в Черно море. Ние, както обикновено, лапаме мухите.
41
2
 
9
 
! Отговори
Вбесен! преди 2 години
Aaa не може - братушките не могат да си купуват черен хайвер за шанпанското, а ние ще си произвеждаме сами енергия - шистов газ, природен газ, хидрати и т.н. НЕ!!! ;-)
40
8
 
6
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До помним Ще говориш глупости бе. За шистовия газ сещаш ли се изобщо какви протеси имаше и тука и в Румъния против добива ? Дойдоха тогава някви кравари с тяхната велика шистова революция и почнаха да пълнят главите на будалите. Не виждам щатите сега да задоволяват енергийните си нужди с шистовия газ. Иначе в БГ се правят сондажи от западни концерни и то отдавна, но нема нищо..или поне така казват.
39
3
 
3
 
! Отговори
777 преди 2 години
Те могат ама ние сме некадърни за ползваме!
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно и също, и да се разлива бензин и нафта по улиците на София пак няма да посмее някой да се наведе да не усети я руския я американския ботуш. Няма значение какво имаме, щом сме малки винаги сме 100% зависими. Ако имаш природни богатства има два варианта или ти ги вземат срещу трохи или ставаш като Венецуела или Северна Корея. БГ никога няма да е независима за нищо, спрете да мечтаете.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво е налягането за да се втвърди метана ? На такова налягане кой ще работи ? Как се рови дъното при такива големи налягания ? То тва е стара работа ама никой не е направил технология за да се усвои .
36
2
 
3
 
! Отговори
УЧЕН преди 2 години
Колеги, не е напълно екологичен, защото е фосилно гориво.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава работа, ами от 30 години има разработен начин , по който да се осъществи работата. Подаряваме, сондажа на чужда фирма, срещу комисионни и после народа плаща като поп. Просто и изпитано във времето, на наш гръб.
34
0
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа това го слушаме още от костово време! Тогава плащахме на некви фирми да търсят тоз газ! После и царя и той даваше наще пари да се търси газ в черно море! Борисов и той даде сума ти пари да се търси газ и сега разбираш ли се оказва, че то газ имало! Еми ай да го ... Кой сега е виновен и де са парите дето ги давахме за газ и се казваше, че газ има! Ако таз статуя е вярна, не за друго ми има голем шанс да не е вярна, ама ако е то тогава народен съд за всичките гуйна дето пари пръскаха само!!!
33
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Богатствата в Черно море могат да ни осигурят нападението от Русия.
32
0
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Колко миньори отдават живота си по дупките за да имаш с какво да сгрееш сърбящият те b?
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая манджа от колко десетилетия я притоплят
30
0
 
7
 
! Отговори
Тру Стори преди 2 години
Мозъците които не желаят да се продадат, първо ги оплюват, а после ги очистват.
29
2
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Само *** закрива ядрени реактори.... Айде оправяите се сега